Írán připomněl Erdoganovi osud Saddáma Husajna

single-image

Podle diplomatických zdrojů v sobotu večer turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoğlu prohlásil, že nepodložená íránská prohlášení o Ankaře a prezidentu Recep Tayyip Erdoganovi jsou „nepřijatelná“. (Foto:

V telefonickém rozhovoru se svým íránským protějškem Mohammadem Javadem Zarifem turecký ministr zahraničí kritizoval „nepodložená prohlášení“ vůči Turecku a jeho prezidentovi.

Bběhem rozhovoru se hovořilo o postoji íránské strany k básni, kterou tento týden v Baku přečetl Recep Tayyip Erdogan, a Mevlüt Çavuşoğlu íránského ministra Zarifa ujistil, že slova tureckého prezidenta „byla o Karabachu“ a že „prezident Turecka během svého projevu zmínil Írán, a to i implicitně. “

Podle Çavuşoğlu se navzdory skutečnosti, že „kanály byly otevřené pro předávání názorů do Turecka v této otázce, ukázalo být nepřijatelné a tvrdé prohlášení Íránu proti prezidentu Erdoganovi nepřijatelné“.

Minulou sobotu se konala početná demonstrace u tureckého konzulátu v íránském městě Tabriz (správní centrum íránské provincie Východní Ázerbájdžán). Demonstranti vyjádřili nespokojenost s prohlášeními tureckého prezidenta, která učinil na nedávném ceremoniálu v Baku.

Jak uvádějí íránská média, demonstranti připomněli, že íránské úřady podporovaly tureckého prezidenta během pokusu o převrat v roce 2016.

„V opačném případě by Erdogan sdílel osud bývalého egyptského vůdce Mohammeda Morsiho,“ uvedli demonstranti.

Předseda výboru pro zahraniční politiku a národní bezpečnost íránského parlamentu Mejlis Mojtaba Zonnur dříve vyzval tureckou stranu, aby se „poučila z osudu“ iráckého diktátora Saddáma Husajna a „okamžitě se omluvila sjednocenému íránskému lidu“.

Erdogan během své návštěvy Baku 10. prosince na vojenské přehlídce u příležitosti konce války v Karabachu, citoval výňatek z básně ázerbájdžánského básníka Bäxtiyara Vahabzadä o zemích jižně od Araksu.

Bäxtiyar Vahabzadä, ázerbájdžánský básník (16.8.1925- 13. 2.2009) nositel Řádu rudého praporu,  medaile Veterán práce, Řádu Říjnové revoluce.

Íránský ministr zahraničí Zarif na Twitteru k tomu napsal, že turecký prezident „není dobře  informován, protože to, co řekl v Baku, se týká násilného zmocnění se íránských území severně od Araksu. Nechápe, že podkopává svrchovanost Ázerbájdžánské republiky?“, položil íránský ministr řečnickou otázku. Poté byl turecký velvyslanec předvolán na ministerstvo zahraničních věcí Islámské republiky, kde mu bylo oznámeno, že „éra militantních říší“ skončila.

Zdroj: 1

loading...