Armáda spásy v Remeši má městskou farmu na principu akvaponie. Zabírá plochu 15 čtverečních metrů, což je ekvivalent jednoho parkovacího místa. Na tak malém prostoru provozované vyprodukují 800 kg zeleniny za rok a 400 kg ryb. Jak to funguje?
K dosažení takového výkonu v tak malém prostoru není třeba geneticky modifikované organismy nebo pesticidy. Stačí zavolat síly přírody. Existuje nesčetné množství alternativ ke konvenčním zemědělství. A všechny jsou kreativnější a zajímavější než ty velkochovné. Například akvaponika kombinuje chov ryb a zahradnictví. Tento ekologický systém umožňuje vytvořit malé farmy, které si vedou velmi dobře v centru města. Viz návštěva komunitního domu pro bezdomovce v Remeši.
Zastřešující organizace Solid Air má sídlo v Remeši a tuto farmu spravuje Armáda spásy. Občanská farma je napojena na pronajímatele Plurial Novillia a spolupracuje se skupinou Akční bydlení. Společně se rozhodly založit první městskou farmu na principu akvaponie. Zabírá plochu 15 m2, což je ekvivalent jednoho parkovacího místa. Na tak malém prostoru provozovatelé vyprodukují 800 kg zeleniny za rok a 400 kg ryb.
Jak to funguje?
Kontejner je rozdělen na dvě části. Ve spodní kovové části jsou dvě nádrže: První pojme ryby a druhá umožňuje shromažďování dešťové vody. V horní části je instalován skleněný nevyhřívaný skleník, kde se ovoce a zelenina pěstují zcela ekologickým způsobem, protože půda se živí akvarijní vodou.
Akvaponika je založena na přirozeném cyklu v několika fázích. Ryby produkují škodlivý odpad ve velkém množství, ten se přeměňuje na dusitany a poté na dusičnany za pomocí bakterií v akváriu. Voda obohacená dusičnany se posílá do skleníku, kde živí rostliny, které tento odpad asimilují kořeny, a proto vodu čistí. Jakmile je voda vyčištěna a okysličena, může se vrátit do akvária v trvalém okruhu. Několik farem tohoto typu již existuje a každý den prokazuje, že pro výrobu zdravých produktů v dostatečném množství je nejlepší spoléhat se na symbiotické účinky, které nabízí příroda. Kromě toho má projekt v tomto případě zřejmý sociální rozměr. Philippe Wattier, ředitel domova Solid’Air v Remeši:Zemědělství umožňuje obyvatelům mobilizovat se kolem projektu, najít rytmus každodenního života i dlouhodobější, protože se přizpůsobují ročním obdobím. Každá sklizeň je úspěch, který umožní posílit sebevědomí a samozřejmě konzumovat produkty, které jsme vypěstovali.
Akvaponika může produkovat zdravé místní jídlo a přitom ušetřit 90 % vody ve srovnání s konvenčním zemědělstvím. Navíc umožňuje znovu propojit lidi ve městě. Tak vidíte, o co se sami připravujeme!
Zdroj: 1