Cola je nejcennější značkou v historii a „Coca-Cola“ je po „ahoj“ druhým nejznámějším slovem. Nicméně samotný nápoj je jed pro lidský metabolismus. Cola se svojí kyselostí velice blíží kyselině do baterie, proto je schopna čistit povrchy stejně dobře a dokonce i lépe než mnohé toxické čističe domácností.
V některých zemích třetího světa je levnější a snadnější sehnat Colu než čistou vodu. Cola využívá „PR propagandu“ k přesvědčení konzumentů a celých národů, že jsou „ekologickou společností“, zatímco ve skutečnosti mají prsty ve zněčišťování vzduchu, nedostatku vody a nemoci.
Lidé, kteří konzumují limonády jako je Cola mají o 48% větší pravděpodobnost infarktu a mrtvice v porovnání s lidmi, kteří je nepijí nikdy nebo pouze občas. Studie uveřejněná v časopise Respirology odhaluje, že konzumace sodovek je spojena s plicními a dýchacími poruchami včetně astmatu a chronické obstrukční plicní nemoci (CHOPN).
Sycení Coly oxidem uhličitým způsobuje nedostatek vápníku v kostech, což se děje ve třech stádiích:
- Uhličitany dráždí žaludek.
- Žaludek se brání tím jediným způsobem, který zná. Nasazuje jediný antacid, který má k dispozici: vápník. Ten získává z krve.
- Krev, která je následkem toho chudá na vápník, se zase snaží vápník doplňovat z kostí. Kdyby to neudělala, funkce svalů a mozku by byla závažně narušena.
Ale příběh zde nekončí. Dalším problémem, který přináší konzumace Coly, je obsah kyseliny fosforečné (to není to samé jako karbonace, která se provádí sycením vody oxidem uhličitým). Kyselina fosforečná také způsobuje úbytek ze zásob vápníku v těle.
Dvě generace nazpět byla rakovina jícnu velice vzácná – nyní je běžná. Je to jednoduchý mechanismus, který funguje následovně:
- Z hlediska onemocnění rakovinou je mechanické poškození buněk obrovský risk. Proto například azbestové částice způsobují rakovinu plic.
- Všechny sodovky způsobují reflux kyselin (žaludeční kyseliny stoupají přes chlopeň jícnu). Tento jev je intenzivnější, pokud je tělo v horizontální poloze (při spánku), avšak celkový objem zkonzumované Coly a sodovek v USA jasně říká, že reflux žaludečních kyselin je dobře za hranicí stupně nebezpečí. Pokaždé když polknete šumivý nápoj, dochází následně k říhání – a kyselina se dostává do jícnu. Jak moc je příliš? Výzkum neříká, kde se nachází limit – pouze ukazuje, že většina z nás ho již velmi, velmi dávno překročila.
- Žaludeční šťávy rozpouští tkáň – to je jejich účel. Žaludeční sliznice do jícnu nezasahuje, spodní část jícnu je tedy poškozována u lidí, kteří pijí sodovky, kyselinami mnohem častěji, než u lidí, kteří je nepijí. To má za následek radikální nárůst buněčných mutací spolu s daleko vyšší mírou volných radikálů.
20 praktických využití Coly:
Cola se chová jako acidní čistící prostředek. Množství kyseliny v nápoji je dostačující k odbourání zubní skloviny, přičemž ji dělá náchylnější ke kazení. V provedených testech na úroveň kyselosti sycených nápojů bylo zjištěno, že jejich hladina pH je na stupni 2,5. Pro představu považte, že kyselina v bateriích má pH 1 a čistá voda má pH 7.
Jako důkaz, že Cola nepatří do lidského těla, zde máte 20 praktických způsobů, kdy můžete Colu použít jako domácí čistič:
- Odstraňuje mastné skvrny z oděvů a textilií.
- Odstraňuje rez. Použijte hadr, houbu nebo i hliníkovou fólii namočenou v Cole. Také uvolňuje zrezivelé šrouby.
- Odstraňuje skvrny od krve z oblečení a textilií.
- Čistí skvrny od oleje z podlah garáží. Na skvrnu nalijte Colu, nechte působit a smyjte.
- Zabíjí slimáky a hlemýždě.
- Čistí připálené pánve. Nalijte Colu a nechte působit, poté opláchněte.
- Čistí usazeniny z varných konvic (stejný postup jako u pánve).
- Čistí kontakty autobaterií nalitím malého množství Coly na každý z nich.
- Čistí váš motor, distributoři Coly tuto techniku využívají již desítky let.
- Obnovuje lesk mincí, naložením starých mincí do Coly odstraníte zakalení.
- Čistí spáry, nalijte ji na kuchyňskou podlahu, nechte ji tak pár minut, setřete.
- Rozpouští zuby, použijte uzavřenou nádobu…trvá to, ale funguje to.
- Odstraní žvýkačku z vlasů, naložte je do malé misky s Colou a nechte pár minut působit. Žvýkačka odpadne.
- Odstraňuje skvrny z poloporcelánu.
- Máte špinavý bazén? Přidáním dvou 2-litrových lahví Coly rez vyčistíte.
- Můžete odstranit (nebo zesvětlit) obarvení vlasů, když si je umyjete dietní Colou.
- Odstraní z koberce skvrny od fix. Aplikováním Coly, drhnutím a následným omytím vodou se saponátem se skvrn od fixy zbavíte.
- Vyčistí toaletu, nalijte okolo mísy, nechte působit, spláchněte.
- Cola spolu s hliníkovou fólií vám zaručí vysoký lesk všeho, co je z chromu.
- Odstraňuje barvu z kovového nábytku. Namočte ručník do Coly, a přehoďte jej přes natřený povrch.
Dokážete si teď už představit, co to dělá s vaší žaludeční sliznicí?
Navíc, uvažovali jste někdy nad tím, co to Coca Cola vlastně je?
Po 10 minutách: Cukr, obsahující sklenka Coly může tělu zasadit devastující „úder“. Kyselina fosforečná účinky cukru tlumí. (Někde jsem dokonce slyšela, že kdyby nebylo kyseliny fosforečné, tak by míra sladkosti Coca Coly způsobovala okamžitá zvracení.)
Po 20 minutách: Dochází ke skokovému zvýšení hladiny cukru v krvi.
Po 40 minutách: Je dokončeno vstřebávání kofeinu. Zorničky očí jsou rozšířené. Krevní tlak se zvýší, protože játra zpracovávají a odvádí do krve více cukru. Adenosinové receptory se zablokují, čímž předcházejí malátnosti.
Po 45 minutách: Tělo zvýší produkci hormonu dopamin, který stimuluje mozkové centrum rozkoše. Je to podobné, jako reakce na heroin.
Po 1 hodině: Kyselina fosforečná naváže v gastrointestinálním traktu vápník, hořčík a zinek, což nabudí metabolismus. Vápník se vylučuje z těla močením.
Po více než 1 hodině: Do hry vstupují močopudné účinky nápoje. Vápník, hořčík a zinek, jsou vyplaveny ven z těla. Spolu se sodíkem jsou součástí našich kostí. V tomto stádiu můžeme být podráždění či utlumení. Všechna voda, kterou Coca Cola obsahuje je nyní odstraněna močením.
Když si dáváme vychlazenou láhev Coly a užíváme si její nepopiratelnou svěžest, uvědomujeme si, jaký chemický „koktejl“ přivádíme do svých těl? Aktivní přísadou v Coca Cole je kyselina ortofosforečná. Vzhledem k její vysoké kyselosti, cisterny, které převážejí chemikálie, musí být vybaveny speciálními nádržemi, které jsou konstruovány pro vysoce korozivní materiály.
Podívejme se na „anatomii“ jednoho z nejvíce propagovaných výrobků společnosti Coca Cola – Coca-Cola Light bez kofeinu. Tento nápoj obsahuje sycenou vodu, E150D, E952, E951, E338, E330, aromata, E211.
Sycená voda – perlivá voda. Vyvolává žaludeční sekreci, zvyšuje kyselost žaludečních šťáv a vyvolává plynatost. Primárně je používána filtorovaná voda z vodovodu.
E150D – potravinářské barvivo získávané zpracováním cukru při určitých teplotách, s přidáním chemických činidel nebo bez. V případě Coca Coly je přidán i síran amonný.
E952 – cyklamát sodný je náhražka cukru. Cyklamát je syntetická chemikálie mající sladkou chuť, která je 200 krát sladší než cukr a je používána jako umělé sladidlo. Od roku 1969 je zakázán FDA. Stalo se tak, když, stejně jako sacharin a aspartam, způsobil rakovinu u krys.
E950 – acesulfam draselný, 200 krát sladší než cukr, obsajuje metyl-éter. Zhoršuje činnost kardiovaskulárního systému. Rovněž obsahuje kyselinu asparagovou, která může působit dráždivě také na nervový systém a časem se stát návykovou. Acesulfam se špatně rozpouští a není doporučován ke konzumaci dětem a těhotným ženám.
E951 – aspartam. Náhražka cukru pro diabetiky. Je chemicky nestabilní, při zvýšených teplotách se rozpadá na metanol a fenylalanin. Metanol je velice nebezpečná látka, pouze 5-10 ml může způsobit zničení optického nervu a nevratnou slepotu. V teplých nealkoholických nápojích se aspartam přeměňuje na formaldehyd, což je velice silný karcinogen. Symptomy doprovázející otravu aspartamem jsou:
bezvědomí, bolesti hlavy, únava, závratě, nevolnost, bušení srdce, zvýšení tělesné hmotnosti, podrážděnost, úzkost, ztráta paměti, rozmazané vidění, mdloby, bolesti kloubů, deprese, neplodnost, ztráta sluchu a další. Aspartam může způsobit také následující choroby: mozkové nádory, roztroušenou sklerózu, epilepsii, Gravesovu nemoc, chronickou únavu, Alzheimerovu chorobu, diabetes, duševní poruchy a tuberkulózu. Zpočátku byla tato látka kvůli její nebezpečnosti ilegální, později však byla podezřelým způsobem rehabilitována jako legální.
E338 – kyselina ortofosforečná. Tato látka může způsobit podráždění kůže a očí. Používá se pro výrobu solí kyseliny fosforečné z amoniaku, sodíku, vápníku, hliníku, a při organické syntéze pro výrobu dřevěného uhlí a filmového pásu. Používá se také při výrobě žáruvzdorných materiálů, keramiky, skla, hnojiva, syntetických čistících prostředků, v medicíně, kovoobrábění, stejně tak jako v textilním a ropném průmyslu. Je známo, že kyselina ortofosforečná narušuje absorpci vápníku a železa do těla, což může způsobit oslabení kostí a osteoporózu. Dalšími vedlejšími účinky jsou žízeň a kožní vyrážky.
E330 – kyselina citronová. Je hojně využívána ve farmaceutickém a potravinářském průmyslu. Soly kyseliny citronové (citráty) jsou používány v potravinářském průmyslu jako kyseliny, konzervační látky, stabilizátory a v lékařských oborech pro uchovávání krve.
Aromata – neznámé aromatické přísady.
E211 – benzoát sodný. Je využíván při výrobě některých potravinových výrobků pro jeho antibakteriální a anti-plísňové účinky. Bývá často nacházen v džemech, ovocných džusech a ovocných jogurtech. Není doporučováno, aby jej užívali astmatici a lidé, kteří jsou citlivý na aspirin. Studie, kterou provedl Peter Piper z Sheffield University v Británii, objevila, že tato sloučenina způsobuje značné poškození DNA. Podle Petera benzoát sodný, což je aktivní složka konzervace, DNA nepoškozuje, ale deaktivuje. To může vést k cirhóze a degenerativním onemocněním, jako je Parkinsonova choroba.
Coca Cola je nepochybně velmi užitečným produktem. Je však nutné ji používat k jiným účelům než k pití! Zde se můžete podívat na video o Coca Cole!