Mnoho lidí se zajímají o otázku, proč Muslimové a Židé nejedí vepřové maso. Jde o nenáročné zvíře, které dává hodně masa. Od mnohých můžete slyšet standardní odpověď: „náboženství zakazuje“ nebo „prase je špinavé zvíře.“ Ale pokud si vzpomenete na čas zrodu náboženství, ani tehdy nebyli lidé mnohem čistší než ty prasata.
Existuje však i historický aspekt, proč tato náboženství mají zakázáno konzumaci vepřového masa a my vám řekneme důvody.
Zákaz konzumace vepřového masa lze nalézt v koránu. Na místech, kde se zrodil Islám a Judaismus, je výjimečně horké podnebí. Je známo, že vepřové maso má poměrně krátkou životnost a pokud vezmeme v úvahu skutečnost, že prasata jsou všežravci a dokáží sníst dokonce i své vlastní výkaly. Jejich maso obsahuje svalovce a parazity, které způsobují různá onemocnění. Navíc množství bakterií nezmizí ani během tepelné úpravy.
Proto konzumace vepřového masa způsobila těžké otravy, nemoci i úmrtí. Samozřejmě, lidé věřili, že tyto příčiny měly mnohem hlubší význam než jen ohrožení zdraví. Pokud tělo nezvládlo přijmout takové maso, muselo v něm být něco ďábelské. V důsledku toho bylo vepřové maso zakázáno.
Prakticky, každý zákaz v náboženství se dá vědecky odůvodnit. Židé mají například zakázáno konzumovat humry, kraby a raky. Maso těchto živočichů obsahuje ptomaín (amíny vznikajúce rozkladom bielkovín, tzv. mŕtvolné jedy). Jiné zákony zakazují jíst maso predátorů, protože jsou masožravci, což znamená, že v jejich tělech je mnoho toxinů.
Podělte se o tyto zajímavé informace i s vašimi přáteli…
Zdroj: 1