Zkoumáme pod mikroskopem Coca-Colu: hrůzná fakta, nynější složení a mnoho dalšího!

single-image

Pít či nepít Coca-Colu – otázka, kterou se zabývají všichni zodpovědní rodiče, kteří pečují o zdraví svých dětí.

Složení tohoto nápoje vyvolává pochybnosti u spotřebitelů po celém světě. V roce 2006 začal první soudní proces zahájený v Turecku. Namísto kofeinu, karamelu, oxidu uhličitého a cukru používá výrobce tekutinu získanou z hmyzu Cochineal.

Cochineal je hmyz, který žije v Mexiku a na Kanárských ostrovech. Tam pro něj připravují pole, na kterých tento hmyz saje šťávu. Potom se tento hmyz sbírá, vybírají se samičky a zpracovávají se na pigment zvaný karmín. Karmín zbarvuje nápoj do barvy této značky. A z názvu hmyzu pochází i první slovo názvu tohoto produktu − Coca.

Coca-Cola pod mikroskopem – pouhá fakta

Co znamená slovo Cola, lze pochopit z vyprávění člověka, který pracoval v továrně na Coca-Colu 23 let.

Hlavní surovinou oblíbeného nápoje jsou kořeny lékořice, které mají velice rády myši.  Zaměstnanci společnosti nemohou fyzicky třídit tuny kořenů nasbíraných bagrem a lisují je spolu se savci. Srst, kosti i tlapky se odstraňují až po ukončení tohoto procesu

Tmavá barva nápoje maskuje přítomnost krve a žaludečního obsahu myší v tekutině. Výrobek je samozřejmě dezinfikován pomocí škodlivých chemických sloučenin.

Během dlouhých let práce zaměstnanec, který tyto skutečnosti uvedl, nikdy tento nápoj nepil.

Vědci (z Washingtonu) rozložili jednu z ingrediancí Coly na komponenty:

  • Karamel – je chemická směs cukru, amoniaku a sulfitů, které se získávají za vysokého tlaku a vysoké teploty. Používání této náhražky cukru může vyvolat onemocnění jater, plic, štítné žlázy a/nebo leukémii.
  • Soda se vyrábí za přítomnosti amoniaku, který je základem tajné přísady s kódovým označením „7 x“
  • Karmín není certifikovaný, což je důvod, proč se Coca-Cola nevyrábí v řadě rozvinutých zemí.

Reakce organismu na Coca-Colu:

Za 10 minut

Tělo dostane šok v podobě 10 čajových lžiček cukru, které tvoří denní normu. Nevyvolává zvracení, protože tomu brání kyselina fosforečná, která je také součástí.

Za 20 minut

Následuje zvýšení hladiny inzulínu v krvi. Vaše játra mění cukr na tuk.

Za 40 minut

Zorničky se rozšiřují, protože jste dostali ohromné množství kofeinu. Tlak se zvyšuje, protože játra zvyšují uvolňování cukru do krve. Současně jsou blokovány adenosinové receptory a mizí ospalost.




Za 45 minut

Zvyšuje se produkce hormonu dopaminu, který stimuluje centrum rozkoše v mozku. Přibližně na tomto principu působí heroin.

Za 60 minut

Zrychluje se metabolismus a zvyšuje se vylučování vápníku (močí).

Za 70−80 minut

Močí se vylučuje vápník, zinek, hořčík, sodík, voda a elektrolyt.

Za 90 minut

Veškerá voda obsažená v nápoji se vylučuje močí a člověk se stává podrážděný nebo pasivní.

Ve složení Coly je také kyselina ortofosforečná. Hodnota pH této účinné složky je 2,8, proto se při přepravě koncentrátu používají speciální automobily na převoz vysoce korozivních materiálů.

Škodlivé látky v Coca-Cole:

  1. Aqua carbonated – soda, stimuluje žaludeční sekreci a zvyšuje kyselost žaludečních šťáv. Vyvolává zvýšené nadýmání.
  2. E952 Kyselina cyklámová. Cyklamát je náhražkou cukru, syntetický materiál, který je více než 200krát sladší než skutečný výrobek. Karcinogen vyvolávající rakovinu.
  3. E150d Amoniak-sulfitový proces − toto barvivo je cukr přepálený při vysokých teplotách, často s přídavkem chemických činidel.
  4. E950 Acesulfam draselný – nevhodný pro děti a těhotné ženy. Obsahuje dimethylether (zhoršuje funkci srdce) a kyselinu aspargovou (vyvolává a podněcuje závislost).
  5. E951 Aspartam – v teplé sodě se aspartam přeměňuje na formaldehyd, nebezpečný karcinogen, který může vyvolávat bolesti hlavy, nevolnosti, bušení srdce, záchvaty, úzkost nebo vyprovokovat nádor. Syntetický cukr je chemicky nestabilní a může se rozložit na metanol (5 ml může přivodit smrt optického nervu) a fenylalanin.
  6. 338 Kyselina ortofosforečná – je vznětlivá a výbušná. Může dráždit oči nebo pokožku. Brání vstřebávání železa a vápníku v těle, což vede ke zhoršení vlastností kostní tkáně.
  7. Е211 Benzoát sodný – je to expektorans používaný ke konzervaci potravin jako baktericidní a/nebo protiplísňová látka. Lékaři ho zakazují osobám trpícím astmatem nebo citlivým na aspirin. Poškozuje lidskou DNA, což potvrzují vědci na Sheffieldské univerzitě (Anglie).

Coca-Cola je tedy opravdu výbušná směs, která může vést až ke změně nálady. Je však na vás, abyste se správně rozhodli, co se k vám blíží v osvětlených kamiónech – sváteční pocit nebo zdravotní problémy.

Zdroj: 1

loading...