V Číně byly objeveny nové koronaviry u netopýrů

single-image

Vědci z Čínské akademie věd a Shandong university provedli studii o evolučním původu SARS-CoV-2 a podobných virů. Výsledky jsou publikovány v časopise Cell. (Foto: Flickr)

Odborníci zkoumali vzorky slin a životní produkty od 342 netopýrů odebraných mezi květnem 2019 a listopadem 2020 a zjistili 24 genomů koronaviru. Mezi nimi byly identifikovány čtyři koronaviry podobné SARS-CoV-2, které způsobily pandemii COVID-19.

Současně jeden vzorek (nazývaný RpYN06), který se nachází u vrápenců, měl rozdíl pouze v proteinu spike: virus ho potřebuje k připojení ke stěně hostitelské buňky a tvoří jeho „korunu“.

V důsledku toho vědci dospěli k závěru, že viry úzce spojené se SARS-CoV-2 nadále cirkulují v populacích netopýrů a v některých oblastech se to může stávat velmi často.

„Netopýři jsou známí jako vynikající přírodní rezervoáry pro různé patogeny, které způsobují závažná onemocnění u lidí a jsou spojeny s šířením viru Hendra, viru Marburg, viru Ebola a především koronavirů. Kromě netopýrů a lidí mohou koronaviry infikovat řadu domácích a divokých zvířat, včetně prasat, skotu, myší, koček, psů, kuřat, jelenů a ježků,“ uvedli autoři studie.

Zdroj: 1

loading...