Rakety Cirkon, nosiče Poseidonu. Ruské ministerstvo obrany promluvilo o zkouškách nových zbraní

single-image

Ruské ministerstvo obrany informovalo o několika probíhajících zbrojních projektech. Týkají se mimo jiné ponorek pro torpédo Poseidon a hypersonických raket.

Ruské vojenské námořnictvo a obranný průmysl provádějí společné zkoušky první jaderné ponorky, která má být standardním nositelem bezpilotních aparátů Poseidon, informovalo ruské ministerstvo obrany. Spolu s tím resort informoval o úspěšných testech hypersonické rakety Cirkon.

„Posádka lodi pokračuje v praktickém osvojování nových zbraní na standardním nosiči,“ stojí ve zprávě o ponorce s Poseidonem.

Experimentálním nosičem Poseidonu má být ruská ponorka Belgorod. Byla spuštěna na vodu v roce 2019. Původně se jedná o ponorku třídy 949A (stejná jako ponorka Kursk). Loď byla následně předělána, aby mohla sloužit jako nosič zbraní Poseidon. V minulosti bylo informováno, že zkoušky ponorky spolu s Poseidonem budou probíhat po dobu dvou let.

O vývoji bezpilotních aparátů, které jsou schopné přemísťovat se ve velké hloubce s vysokou rychlostí, informoval ruský prezident Vladimir Putin v roce 2018, když hovořil před ruskými zákonodárci. Podle jeho slov tyto stroje jsou schopné nést jak konvenční, tak i jadernou munici. Mohou útočit na skupiny lodí, pobřežní infrastrukturu a pobřežní pevnosti.

Ponorka Belgorod je experimentálním nosičem Poseidonů. Prvním standardním nosičem se má stát ponorka Chabarovsk projektu 098531. Podle zdrojů v obranném průmyslu bude spuštěna na vodu v nejbližších měsících. Detaily ohledně této lodi nejsou oficiálně k dispozici.

Cirkon

Ruské ministerstvo obrany také informovalo, že úspěšně směřují ke konci zkoušky hypersonické rakety Cirkon.

„Zkoušky prováděné na fregatě Admirál flotily Sovětského svazu Gorškov potvrdily unikátní taktické a technické charakteristiky této rakety ve věci doletu a přesnosti střelby, a také hypersonické rychlosti jejího letu,“ stojí ve zprávě ruského ministerstva.

První zkoušky Cirkonu začaly být prováděny v prosinci. Podle slov náměstka ministra obrany Alexeje Krivoručka se tyto rakety mají dostat do výzbroje ruských vojsk v letech 2021 a 2022.

Cirkon umí letět rychlostí 9 Machů a dolet má více než 1000 kilometrů. Raketa má být umísťována jak na hladinové lodě, tak i ponorky.

Nové lodě

Ruský prezident Vladimir Putin u příležitosti Dne vojenského námořnictva prohlásil, že do výzbroje země má přijít 40 nových lodí. Prezident také informoval, že před několika dny byla na třech loděnicích zahájena stavba šesti nových lodí dálkové zóny.

Zdroj: 1

loading...