Diplomaté vydávají víza dětem bez doprovodu aby se mohlo obchodovat s jejich orgány, uvedl bývalý řecký ministr zahraničí

single-image

Bývalý řecký ministr zahraničí označil řecké diplomaty jako ,zrádceʻ poté, kdy opakovaně tvrdil, že byla udělena víza „dětem bez doprovodu, aby mohly být nelegálně prodány jejich orgány”.

Nikos Kotzias, který minulý měsíc rezignoval během roztržky o přejmenování Makedonie, minulý týdenprohlásil – a to již podruhé – že ve zhruba 93 případech probíhá trestní řízení poté, co již byla řada „vysocerespektovaných velvyslanců” poslána za mříže.

„Víte, co znamenají víza pro nezletilé bez doprovodu? Znamená to obchodování s orgány.“

Komentář: A kruci!

„A jen proto, že se mi podařilo zachránit několik duší, budu spát v klidu, až můj život skončí,” řekl během svého vystoupení před řeckým Svazem novinových žurnalistů v Aténách (ESIEA).

Bývalý ministr poprvé přišel s tímto obviněním v říjnu, kdy odsoudil osoby, které údajně víza vydaly, nejen jako „zločince“, ale i „zrádce.“




Kotzias se pak zaměřil na média, která obvinil z nečinnosti, když řekl: „Vízum pro čtrnácti měsíční batole bez doprovodu a pokusili se to ututlat.”

Existují obavy, že tisíce nezletilých bez doprovodu, kteří se pohybují po Řecku, jsou vystaveni riziku sexuálního vykořisťování nebo obchodování s lidmi. Jak informoval místní zpravodajský portál Kathimerini, v Řecku je 3 050 dětí bez doprovodu, z nichž 1 272 (42%) je buď bez domova, žijí na dočasném nebo neurčeném místě.

Svaz diplomatických činitelů odmítl Kotziasovy obvinění a označil je za „hlubokou urážku“, protože vytvářejí „falešný” dojem, že mnozí pracovníci ministerstva jsou zkorumpovaní.

Prohlášení Unie dále uvedlo, že tvrzení „podkopává autoritu” ministerstva zahraničí, což má dopad na celou zahraniční politiku země.

Zdroj: 1, 2

loading...